En step by step guide til planteterrarium

Step by step guide til at skabe din egen minihave🌱📝👩🌾

Et planteterrarium fungerer som et magisk drivhus, der skaber sin egen lille verden og derfor passer sig selv. Det er en sand skat blandt planteelskere, især for dem, der har travlt og ikke har tid til at pleje mange planter. Et terrarium kræver minimal vedligeholdelse; i visse tilfælde er det kun nødvendigt at vande, hvis jorden ser tør ud. Højst én teske vand et par gange om året er tilstrækkeligt. eller en kærkommen åbning af låget en gang om ugen. Derfor er de et skønt alternativ til traditionelle planter, der længes efter mere opmærksomhed.

Indholdet i et planteterrarium består af glitrende sten, nærende jord, aktivt kul, samt de skønneste planter og blomster. Du kan let trylle dit eget terrarium frem uden alt for dyre materialer.

Hvad skal du bruge?

  • Et glas terrarie 💎
  • Terrarie planter 🌳🌸
  • Mos eller sten til pynt 🪨
  • Grus eller lecakugler ⚪🌑
  • Aktivt kul 🖤
  • Pottemuld 🌱

1. Find et passende terrarie 🏺

Du kan benytte næsten enhver klar glasbeholder eller krukke med en tilstrækkelig bred åbning i toppen, så du kan indrette den med planter. Her har du mulighed for at slippe din kreativitet løs, genbruge noget fra dit hjem eller finde noget magisk online. Gode valg kunne være et guldfiskekar, glas fra lækkerier som syltede agurker eller elegante glasvaser.

2. Vælg planter🌷🌼

Tag en tur til din nærmeste plantebutik eller udforsk internettets vidundere for at finde planter, der passer perfekt til dit glas. Du kan vælge mellem et væld af skønheder såsom bregne, Coffea Arabica eller Fittonia. Vælg planter med forskellige løvformer for et fascinerende udtryk.

3. lav et dræningslag/fundament 🚜🛠️

Et planteterrarie har ikke drænhuller, så det er vigtigt at skabe et effektivt dræningslag for at forhindre, at rødderne rådner. Følg disse trin for at sikre et sundt miljø for dine planter:

  1. Start med et tyndt jordlag
    Tilføj et tyndt lag jord (ca. 0,5 cm) i bunden af glasset. Dette hjælper med at absorbere overskydende fugt og skaber en stabil bund.
  2. Tilføj lecakugler eller små sten
    Fordel et lag lecakugler, små sten eller grus jævnt i bunden af terrariet. Dette lag bør være 2-4 cm højt, afhængigt af størrelsen på dit glas.
  3. Tilføj aktivt kul
    Spred et lag aktivt kul oven på stenene – ca. 0,5-1 cm eller en stor ske fuld. Aktivt kul hjælper med at:
    • Absorbere overskydende fugt
    • Forhindre dårlig lugt
  4. Hæmme væksten af svamp og skimmel

Tilføj det sidste jord
Sidste step i dit dræningslag tilføjer du det sidste jord, så dit samlede dræningslag af jord, lecakugler og aktivt kul bør være 5-7 cm højt, afhængigt af terrariets størrelse. Fordel jorden plant og jævnt i terrariet for at skabe et stabilt underlag til dine planter.


4. Tilføj Sten, barkflis eller mos 
Når dit dræningslag er færdigt, så kan du dekorere med mos, sten, grus eller barkflis. Man kan også lade vær og lade planterne stå for sig selv.


Mos – et levende, grønt tæppe

  • Fjern forsigtigt det nederste lag af mosset, hvis det er brunt eller dødt, så du kun arbejder med friskt, sundt mos.
  • Placér mosset i jorden og tryk det let fast for at sikre god kontakt.
  • Tip: Start med at placere mosset langs kanterne og arbejd dig gradvist ind mod midten. Dette giver et naturligt og harmonisk udseende.


Sten – dekorative og funktionelle

  • Hvis du bruger sten til dekoration, skal de vaskes grundigt for at fjerne snavs og bakterier, der kan påvirke terrariets økosystem.
  • Tør stenene let af, så de ikke er drivvåde – for meget fugt kan øge kondensdannelsen i glasset.
  • Placér stenene strategisk rundt om planterne for at skabe et naturligt landskab og understøtte terrariets design.

5. Klargør planter og bestem dig for dit design 🪴

Tag planterne ud af deres plasticbeholder og træk rødderne fra hinanden, hvis det er nødvendigt.

Tag dig god tid til at beslutte hvor du ønsker at placere planterne. En god ide er at sætte høje planter inde i midten og små planter rundt om. 

6. Plant planterne

Brug dine fingre eller en ske til at grave et hul til din plante. Plant planten forsigtigt i hullet og klap forsigtigt jord rundt om planten. Der skal være ca. 1 centimeters lag jord ovenpå for at dække planten.

7. Dekorer dit terrarium med sjov og pynt (valgfrit)🛠

Hvis du har lyst, så kan du dekorere dit terrarium med bark flirs eller farvede natursten for at give et ekstra pift. Dekorer med små figurer, muslinger sten, træstykker eller grene for at give din mini have et personligt præg. 

Vedligeholdelse 🔧🛠️

Heldigvis er det nemt som en leg at passe dit terrarium.

Placering 📍📌

Et lukket terrarium skal stå i skygge eller indirekte sollys. Direkte sollys er som en hårtørrer på maks styrke, så pas på med det! Undgå også hot spots ved vinduer eller radiatorer. Hvis der begynder at løbe kondensdråber ned ad glasset, er det terrariet, der sveder! Flyt det til et køligere og mere skyggefuldt sted.

Vanding 🚿

Overvanding er terrarie-mord! Et åbent terrarium kræver kun en lille sprøjt vand eller en teske en gang imellem, når jorden sukker efter en drink. Lukkede terrarier er nærmest selvforsynende små jungler. Hold øje med kondens – lidt er godt, men for meget, og du har en mini-regnskov. Hvis det hele er for fugtigt, lad terrariet få lidt frisk luft ved at fjerne låget i 15 minutter dagligt, indtil planten ikke længere føles som en våd svamp. Trænger jorden til en tår, så giv den en bette slurk filtreret vand.

Vedligeholdelse af planter 🧤🌿✂️

Er der gule eller triste blade? Af med dem! Gødning er unødvendigt og kan få dine planter til at blive for store til deres glaslejlighed. Rengøring af glasset? Kør med en fugtig avis eller fnugfri klud, men drop rengøringsmidlerne.

Når glasset er forseglet, er det en no-bug zone. Skulle nogle små kryb have sneget sig ind, så vink dem farvel, de klarer ikke terrarie-livet.

Temperatur 🌡️

De fine minijungler er lavet til indendørs hygge, med en ideal temperatur mellem 15 og 25 grader Celsius.