En step by step guide til planteterrarium
Et planteterrarium fungerer som et drivhus, og derfor passer den sig selv. Den er populær blandt planteelskere og især hos dem, som ikke har tid til at vedligeholde de mange planter. Et terrarier behøver ingen vedligeholdelse måske en teske fuld vand et par gange om året eller, at man åbner låget en gang i ugen. Derfor er de et smukt alternativ til traditionelle planter, som kræver mere opmærksomhed.
Indholdet i et planteterrarium er sten, jord, kul, planter og blomster. Du kan nemt lave din egen uden alt for dyre materialer.
Hvad skal du bruge?
- Et glass terrarie
- Terrarie planter
- Mos eller sten
- Grus, havglas, lecakugler eller strandsten
- Aktivt kul
- Steril potteblanding
7 steps til dit DIY planteterrarium
1. Find et passende terrarie
Du kan bruge stort set hvilket som helst klart glas beholder eller krukke med en en bred nok åbning i toppen, så du kan indrette det med planter. Her kan du tillade dig selv at være kreativ og genbruge noget i dit hus eller finde noget på nettet. Gode muligheder vil være guldfisk akvarie, glas fra fødevarer som syltede agurker eller glas vaser.
2. Vælg planter
Besøg din nærmeste plantebutik eller gå på nettet for at finde planter, som har den rigtige størrelse til dit glas. Du kan vælge imllem mange planter såsom Lykkebambus, Kroton træ eller Guldranke. Vælg planter med forskellige løvformer.
3. lav et dræningslag/fundament
Et planteterrarie har ikke drænhuller, så det er vigtigt at skabe et effektivt dræningslag for at forhindre, at rødderne rådner. Følg disse trin for at sikre et sundt miljø for dine planter:
-
Start med et tyndt jordlag
Tilføj et tyndt lag jord (ca. 0,5 cm) i bunden af glasset. Dette hjælper med at absorbere overskydende fugt og skaber en stabil bund. -
Tilføj lecakugler eller små sten
Fordel et lag lecakugler, små sten eller grus jævnt i bunden af terrariet. Dette lag bør være 2-4 cm højt, afhængigt af størrelsen på dit glas. -
Tilføj aktivt kul
Spred et lag aktivt kul oven på stenene – ca. 0,5-1 cm eller en stor ske fuld. Aktivt kul hjælper med at:- Absorbere overskydende fugt
- Forhindre dårlig lugt
- Hæmme væksten af svamp og skimmel
-
Tilføj det sidste jord
Sidste step i dit dræningslag tilføjer du det sidste jord, så dit samlede dræningslag af jord, lecakugler og aktivt kul bør være 5-7 cm højt, afhængigt af terrariets størrelse. Fordel jorden plant og jævnt i terrariet for at skabe et stabilt underlag til dine planter.
4. Sten eller mos
Når dit dræningslag er færdigt, så kan du dekorere med mos, sten, grus eller barkflis. Man kan også lade vær og lade planterne stå for sig selv.
Mos – et levende, grønt tæppe
- Fjern forsigtigt det nederste lag af mosset, hvis det er brunt eller dødt, så du kun arbejder med friskt, sundt mos.
- Placér mosset i jorden og tryk det let fast for at sikre god kontakt.
- Tip: Start med at placere mosset langs kanterne og arbejd dig gradvist ind mod midten. Dette giver et naturligt og harmonisk udseende.
Sten – dekorative og funktionelle
- Hvis du bruger sten til dekoration, skal de vaskes grundigt for at fjerne snavs og bakterier, der kan påvirke terrariets økosystem.
- Tør stenene let af, så de ikke er drivvåde – for meget fugt kan øge kondensdannelsen i glasset.
- Placér stenene strategisk rundt om planterne for at skabe et naturligt landskab og understøtte terrariets design.
5. Klargør planter og bestem dig for dit design
Tag planterne ud af deres plasticbeholder og træk rødderne fra hinanden, hvis det er nødvendigt.
Tag dig god tid til at beslutte hvor du ønsker at placere planterne. En god ide er at sætte høje planter inde i midten og små planter rundt om.
6. Plant planterne
Brug dine fingre eller en ske til at grave et hul til din plante. Plant planten forsigtigt i hullet og klap forsigtigt jord rundt om planten. Der skal være ca. 1 centimeters lag jord ovenpå for at dække planten.
7. Dekorer dit terrarium med sjov og pynt (valgfrit)
Hvis du har lyst, så kan du dekorere dit terrarium med bark flirs eller farvede natursten for at give et ekstra pift. Dekorer med små figurer, muslinger sten, træstykker eller grene for at give din mini have et personligt præg.
Vedligeholdelse
Placering
Et lukket terrarium skal stå i skygge til indirekte sollys. Det må altså ikke stå i direkte sollys, da det udtørrer og ødelægger planterne. Det må ikke have en varm placering ved et vindue eller en radiator. Hvis man oplever at dråber med kondensvand løber ned på indersiden af glasset står terrariet enten for varmt eller lyst. I dette tilfælde fjern låget og stil glasset et andet sted med mindre lys og varme.
Vanding
Den største fejl man kan lave er at overvande sit terrarie. Hvis du har et åbent terrarium, så skal du vande det ved at spraye vand eller en teske vand en gang i, når jorden virker tør.
Lukkede terrariums behøver som udgangspunkt ikke vand. Hold øje med kondensvand på siderne af glasset og på planterne. Der skal være lidt kondensvand på siderne, da det løber ned i jorden, og fungerer dermed holder jorden fugtig.
Hvis du oplever meget fugt og dug i dit terrarie, og du kan planterne virker våde, så er terrariet for fugtigt. Fjern låget i 15 minutter hverdag indtil at planterne ikke er alt for fugtige. Hvis jorden bliver for tør af dette, så hæld meget lidt filtreret vand i måske en halv teske fuld.
Vedligeholdelse
Hvis du oplever gule eller beskadiget blade eller planter så fjern dem omgående. Man behøver ikke gøde sit terrarium, da det får dine planter til at vokse for meget eller det giver for meget salt i jorden.
Du må gerne rengøre glasset, hvis du ønsker men vær forsigtig. Brug en fugtig avis eller en fnugfri klud og brug ikke rengøringsmidler.
Når du har forseglet dit glas er det som udgangspunkt beskyttet mod insekter og sygdom. Hvis du oplever, at der er insekter, så kan det skyldes, at det har gemt sig i jorden. Du kan vifte dem ud, men de vil med tiden dø. De kan ikke overleve i terrariet, og vil dø af sig selv, hvis du intet gør.
Temperatur
Vores økosystemer er kun egnet til indendørs brug, og den bedste temperatur er mellem 15 og 25 grader Celsius.